Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Uitslag referendum stimulans om druk op Oekraine te vergroten

Nederland heeft gisteren met ruime meerderheid (61,1%) “Nee” gezegd tegen het associatieverdrag met de Oekraïne. In Hoorn ging het zelfs om maar liefst 65,9% van de stemmers. Fractie Tonnaer ziet daarin steun voor haar standpunt dat Nederland pas zaken kan doen met de Oekraïne als de gestolen Hoornse schilderijen en het zilverwerk vanuit Oekraïne terug zijn in het Westfries Museum.

Fractie Tonnaer riep in de campagne voor het referendum de Nederlandse stemmers op om massaal tegen het verdrag te stemmen. Volgens de Hoornse politieke partij bewijst de Oekraïense regering pas écht dat het de corruptie in eigen land wil bestrijden als zij zich inzet voor teruggave van de kunstwerken. Tot nu toe heeft Fractie Tonnaer daarvan nog geen serieuze pogingen gezien. 

De uitslag van het referendum sterkt Fractie Tonnaer in haar strijd voor het terugkrijgen van de gestolen kunstwerken. Volgens de Hoornse fractie is het de eenvoudigste route als president Porosjenko en zijn geheime dienst SBU de Hoornse kunstwerken rechtstreeks aan de stad Hoorn teruggeven. Wanneer dit uitblijft wordt van de Tweede Kamer en minister Koenders verwacht dat ze de druk op de corrupte Oekraïense autoriteiten voor het opsporen en teruggeven van de gestolen kunstwerken vergroot.