Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Gemeenteraadslid vraagt president Zelensky gestolen schilderijen aan Hoorn terug te geven.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden 24 schilderijen gestolen uit het Westfries Museum van de stad Hoorn. Tijdens de kunstroof was ik wethouder van o.a. kunst en cultuur, en daarom politiek verantwoordelijk voor de kunstroof uit het museum.

Aan dhr. V. Zelensky, President van de Republiek Oekraïne

Hoorn, 1 mei 2019

Geachte heer Zelensky,


Op 21 april jl. bent u met 73 procent van de stemmen gekozen tot nieuwe president van de Republiek Oekraïne. Ik wil u graag feliciteren met deze daverende overwinning en de verwachting uitspreken dat u erin slaagt om uw land verder vooruit te helpen door de corruptie te bestrijden.

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden 24 schilderijen gestolen uit het Westfries Museum van de stad Hoorn. Tijdens de kunstroof was ik wethouder van o.a. kunst en cultuur, en daarom politiek verantwoordelijk voor de kunstroof uit het museum.

Medio 2015 zijn, mede dankzij inspanningen van kunstrechercheur Arthur Brand, 5 van de 24 gestolen schilderijen teruggevonden in de Oekraïne. De schilderijen waren in handen van organisaties (geheime dienst SBU, partij Svoboda en OUN-militie) die nauwe banden hebben met de Oekraïense regering.

President Porosjenko heb ik per brief (4 augustus 2016) gevraagd zijn invloed te gebruiken en ervoor te zorgen dat in ieder geval de 5 reeds gevonden schilderijen zo snel mogelijk terug te geven. Verder heb ik de president gevraagd om actief op zoek te gaan naar de andere 19 geroofde schilderijen en ze terug te geven aan het Westfries Museum van onze stad.

Uit reacties blijkt dat president Porosjenko en de Oekraïense Ambassadeur in Nederland dr. O. Horin de brief van 4 augustus 2016 hebben gelezen. Tijdens de ambassadereceptie op 12 september 2016 in Den Haag heeft ambassadeur dr. Horin mij toegezegd dat de president zich blijft inspannen voor het opsporen en teruggeven van de overige 19 schilderijen aan Hoorn. De 5 gevonden schilderijen werden op 7 oktober 2016 in Hoorn feestelijk in ontvangst genomen. Enkele van de 5 schilderijen waren ernstig beschadigd en zijn voor € 75.000,- gerestaureerd.

U heeft het plan om als nieuwe president van de Republiek Oekraïne de corruptie in uw land te bestrijden. Voor de corruptiebestrijding heeft zelfs 73 procent van de Oekraïense bevolking het vertrouwen in u uitgesproken. Ik vertrouw erop dat u resultaat boekt met de bestrijding van de corruptie en er tevens voor zorgt dat binnen afzienbare tijd de overige 19 gestolen schilderijen terugkeren naar onze stad. Het zal niet alleen vreugde geven in Hoorn, maar ook de relatie met Nederland en de Europese Unie ten goede komen.

Mocht u tijdens een staats- of werkbezoek de overige 19 schilderijen persoonlijk meenemen naar Nederland, dan zal de Hoornse bevolking en het stadsbestuur u graag verwelkomen. Met trots zullen wij u de historische stad laten zien en u gidsen door het Westfries Museum waar de gestolen schilderijen thuishoren. De diefstal van de schilderijen heeft het museum in het hart geraakt. Alleen de terugkeer van alle 24 schilderijen zal het hartzeer genezen.

Binnenkort wordt u geïnstalleerd als president van de Republiek Oekraïne. Ik wens u een feestelijke dag toe.

Hoogachtend, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid Hoorn


Kopie: dhr. V. Chentsov, ambassadeur Oekraïne in Nederland