Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

Aanleg cruiseschepen Schelphoek/Marina Kaap Hoorn

11 juli 2016 is, met uitzondering van SP en D66, door een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad, een motie aangenomen over de aanleg van passagiersschepen in de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn. De gemeenteraad vraagt in deze motie aan het college van B&W de mogelijk te onderzoeken of Schelphoek/Marina Kaap Hoorn geschikt is voor de aanleg van cruiseschepen en als bus-overstapplaats.

Geacht College,


11 juli 2016 is, met uitzondering van SP en D66, door een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad, een motie aangenomen over de aanleg van passagiersschepen in de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn. De gemeenteraad vraagt in deze motie aan het college van B&W de mogelijk te onderzoeken of Schelphoek/Marina Kaap Hoorn geschikt is voor de aanleg van cruiseschepen en als bus-overstapplaats. De achterliggende gedachte was dat cruiseschepen met passagiers voor de Hoornse binnenstad en historisch haven terecht kunnen aan het Oostereiland en schepen met passagiers voor het in-uit stappen van
bussen terecht kunnen aan de Schelphoek. Bij brieven van 04-11-2016 en 27-03-2017 heeft het college van B&W de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang van deze gesprekken.


Op 14-15 oktober jl. werden wij door Niels van der Broek blij verrast met een foto (zie bijlage) over de aanleg van een cruiseschip in de haven van de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn. In eerste instantie dachten wij dat hiermee de motie met succes was uitgevoerd. Even later bleek dat het schip vanwege een overboeking bij het Oostereiland uitgeweken was naar de haven aan de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn. Op de mooie foto van Niels van den Broek is te zien dat de aanleg van een cruiseschip zonder bijzondere maatregelen of aanpassingen nu al mogelijk is. Zelfs de treintje van Hoorn City Tour hebben hun werk goed gedaan. Dit geeft veel vertrouwen in de toekomst. Wij gaan ervan uit dat het binnenkort mogelijkheid is meer cruiseschepen in de haven van de Schelphoek aan te leggen en als oversstap voor bus-cruise-passagiers gebruikt kan worden. Of geldt hier het spreekwoord "de wens is de vader van de gedachte" ? Het college heeft de gemeenteraad 27 maart jl. voor het laatst geïnformeerd. We stellen het op prijs wanneer u de gemeenteraad informeert over de laatste ontwikkelingen m.b.t. de aanleg van cruiseschepen aan de Schelphoek/Marina Kaap Hoorn.


Zijn of worden er concrete afspraken tussen rederijen en eigenaar Ooms gemaakt ? Gaan er extra voorzieningen in de haven van de Schelphoek aangebracht worden ? Welke actieve en stimulerende rol speelt het college hierbij ?


Wij vertrouwen erop binnenkort van u nieuwe informatie te ontvangen.


Vriendelijke groet,


Roger Tonnaer,
gemeenteraadslid, namens Fractie Tonnaer.